Panorama i podmorje Fažanskog kanala i Brijunskog otočja

Panorama Fažanskog kanala i Brijunskog otočja

manje_0000_73453671Fažana je mjesto dugogodišnje ribarske tradicije, domaće atmosfere koju sami žive, a posjetiteljima osiguravaju gostoljubivi stanovnici. Nekadašnja tvornica za preradu i konzerviranje sardina, ostavila je trag u kulinarstvu, pa je ovdašnji stanovnici znaju pripremiti na sto načina, a i dan danas slave njenu vrijednost pučkom „Feštom od sardela“ svake godine u Kolovozu.
Dugačkom fažanskom šetnicom uz more, koračali su mnoge poznate osobe, poput Thomasa Manna, Indire Ghandi, Kraljice Elizabete II, Naomi Campbell, Placida Dominga i mnogi drugi. Današnji lungo mare sa brojnim restoranima, prilagođene plaže, živost ribarske lučice, tipičan mediteranski krajolik, vinogradi, maslinici i plantaže voća, te blizina nacionalnog parka Brijuni, kojeg krase atributi zemaljskog raja, čine Fažanu vrijednom turističkom destinacijom. Posjet ribarskom muzeju, obilazak fažanske ribarnice, predah na klupici uz more, pogled na obližnje Brijune ili ukusan specijalitet na tanjuru jednog od fažanskih restorana, utisnut će jedinstvenu zbirku slika u Vaše sjećanje.

Sport i rekreacija
Fažana je idealno mjesto za biciklističke ture. Čak 12 kilometara dugačka fažanska biciklistička staza, omogućava rekreativno putovanje kroz obilje mirišljavih mediteranskih biljaka. Ljubitelji šetnji, uz 4 kilometra dugu šetnicu kraj mora, imaju priliku za blizak susret s jedinstvenim pejzažom priobalja.
Na raspolaganju su još teniski tereni, malo košarkaško, nogometno i odbojkaško igralište, letenje uzgonskim padobranom, vožnje jet ski-jem, te brojni drugi sportovi na vodi i kopnu. U posebnom ozračju Brijuna, gdje se nalazi golf igralište sa 18 rupa, na površini od 5850 m2, moći će uživati golferi.

Zabava

Fažanska riva u ljetnim mjesecima postaje otvorena pozornica različitih manifestacija, kako zabavnih, kulinarskih, tako i obrazovnih. Među atraktivnijim događanjima su; Fažanska noć, Fešta od sardela, Fešta od kužine, Fažanski tanac i Rimski Valbandon.

Mnogobrojni ugostiteljski objekti, nude vrhunska istarska jela i vina, a s obzirom da svaki restoran nudi vlastiti specijalitet kuće, gurmani će moći uživati jednako u tradicionalnim jelima, kao i u jelima praćenim inovativnim gastronomskim stilom, koji kombinira tradiciju i neuobičajene sastojke.

Plaže
U Fažani se može uživati u šljunčanim i betonskim plažama. Ističemo plažu „Dječje igralište“ koja je prilagođena invalidima i oplemenjena sadržajima za djecu. „Plava zastava“, koja se tamo vijori prepoznatljiv je međunarodni znak izrazite kvalitete i čistoće mora.

Znamenitosti
Starorimska vila u Valbandonu – povijesno nalazište u blizini Fažane. Crkva sv. Kuzme i Damjana – župna crkva u samom središtu Fažane, iz 15.st., smještena na najnižoj nadmorskoj visini na području Istre, svega jedan metar od razine mora. Crkva Blažene Djevice Marije od Karmela – mala povijesna crkvica, nedaleko od crkve Sv. Kuzme i Damjana, čiju unutrašnjost krase biblijske teme, grafiti grčkog pisma, freske, te posebno zanimljiv kip Majke Božje s djetetom, iz 15.st.. Kastrum – staro povijesno naselje, koje se nalazi na Brijunima. Crkva sv. Marije – trobrodna crkva, izgrađena s prijelaza 5.-6. stoljeće, koju su izgradili stanovnici povijesnog Kastruma

Noćna Panorama

Galerija Slika

Rezerviraj još danas svoje mjesto na brodu GlassBoat Igor

Top